Hvordan skærer man en bordplade i smig, så den passer?

Når man skal lægge nu bordplade på i sit køkken, er der mange forskellige variationer for hvordan den skal monteres. Nogle bordplader ligger som en lang plade, hvilket er de nemmeste at have med at gøre, for så skal man kun skære den til i længden. Andre kan danne et L eller nogen sågar et V. Fælles for de sidst nævnte er at de skal skæres i smig og hvordan gør man det så det bliver gjort rigtigt.

Når man skal skære i smig, er noget af det vigtigste at man har det rigtige værktøj. Alt efter hvordan man har tænkt sig at skære den, findes der flere typer værktøjer der kan klare det.

bordplade i smig

Mange tænker med det samme at det nemmeste ville være en stiksav, og det er det i for sig også. Men chancen for at du ikke får lavet et helt lige snit, er ret stor, og det har indflydelse på den færdige samling mellem de 2 bordplader. Lidt bittert at give 15.000 kr for en bordplade, og så ligner samlingen noget som en 2-årig har lavet.

 

Værktøjet

Jeg ville selv foretrække en bordrundsav, eller en dyksav på skinne. Har du ikke en bordrundsav eller en dyksav, så har jeg vil jeg anbefale dig at finde den der bedst til dit behov på denne hjemmeside Men det er i bund og grund smag og behag, og måske er det også afgørende hvilken slags værktøj man har til rådighed.

En anden ting der er meget vigtig ved smigskæring af plader, er at snittene i hver bordplade, bliver præcist lige lange.

Måden man starter på, er at lægge de to bordplader, hver sin vej, ind mod væggen. Er det et V man skal skal lave af en bordplade, så kan det være nødvendigt at starte med at lave en større smig end den du skal bruge, begge plader, ellers kan man ikke få den helt ind i hjørnet, og derved får du ikke den rigtige smig.

 

Opmærkningen af pladerne

Når bordpladerne ligger over hindanden, ind mod væggen, og helt ind i hjørnet, så skal du på den øverste plade, mærke op hvor den nederste plade rammer den øverste, og inde i hjørnet, skal du sætte et mærke så den rammer præcist i hjørnet. Herefter skal du forbinde de to mærker, og det er her du skal lægge dit snit. Meget præcist.

Vil du bruge en bordrundsav, er det vigtigt hele tiden at være opmærksom at du holder den tæt til landet. Det bedste er at du kan lave et land, som kan støtte dig under hele skæringen af pladen. På denne måde sikre du dig det mest lige snit.

Når du har lavet snittet på den øverste bordplade, så kan du lægge den ind på plads, og derefter lægge bordplade 2 ovenpå, og har kan du tegne en streg efter det snit du lige har lavet. Tag gerne et check-mål på om snittene er lige lange.

Her skærer du så på den side af stregen, som skal pege ind mod bordplade 1. Bordpladerne lægges nu sammen i snittet, og det kan godt ske at der er lidt ujævnheder i samlingen, så den ikke er helt tæt. Her kan man med fordel lige fæstne bordpladerne til et fast underlag, men så der er plads nedenunder samlingen, så du kan lave et meget fint snit med en håndsav. Det er meget vigtigt at bordpladerne ikke kan flytte sig mens du stille og roligt saver ”imellem” de to bordplader.

Hvis snittene er lige lange så burde du nu have en meget flot samling mellem dine bordplader, og herefter kan du fæstne dem fast til køkkenet efter de forskrifter, som producenten af bordpladerne foreskriver.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *